Regisztráció / belépés

Az Apex indulása óta a Pulsar számtalan kiváló hőkamerás puskatávcsövet vitt a piacra. Két évvel ezelőtt vettem meg a második-generációs modeljüket, a Trail XP50-et. Rengeteg dologra foghatjuk rá, hogy megváltoztatják a vadászatot, de ez a vásárlás döntő fontosságú volt számomra a rókák és más vadak felkutatásához.
Most a Pulsar újra átformálta a hőkamerás látképet. A Trail dizájnja össze sem hasonlítható az elegánsabb Thermionnal ami meglepően könnyen versenybe szállhatna a csúcsminőségű társaival.

Először is, mégis milyen előnyei vannak az új Thermionnak a Traillel szemben? A listának egyértelműen az esztétikummal kell kezdődnie. Mindig is rossz érzés volt egy vadászias puskára rátenni egy fekete haditechnikára hajazó távcsövet, még akkor is, ha csak sötétben használnánk! A Thermionok ezt a problémát egy klasszikus nappali távcső profillal oldják meg, egy eloxált magnézium ötvözettel és okosan diszkrét kék és vörös kiemeléssel. Öröm ránézni, mint ahogy használni is.

Az új elrendezésnek vannak praktikus előnyei is. A legfontosabb, hogy a 30mm-es tubus egy új világot teremt a felszerelésnek: tehát a Thermiont felteheted bármelyik puskára, és egy weaver megoldással váltogathatod a távcsövet a puskák között. Amikor szereléket választunk fontos észben tartani, hogy körülbelül 5 cm-el hátrébb kell helyezni, mint egy normális nappali távcsövet.

Ha szemed közelebb van, az nyilvánvaló kérdéseket vet fel a visszarúgásról. Főleg, hogy a Thermiont olyan kaliberekhez ajánlják, mint a .375 H&H, 9.3×64 stb.. 6000 J.-ig. Hogy ezt kompenzálja van egy kényelmes szemvédője gumiból, ami mágnesesen kapcsolható a lencséhez.
Én egy 270-esen teszteltem problémák nélkül.
Az elődjeihez képest a Thermion súlypontja alacsonyan van így lehetővé tesz egyféle természetesebb fogást a fegyveren.
A következő előny, amit észreveszünk a Thermion ultragyors, három másodperces betöltési ideje. A bekapcsológomb elhelyezése is megfelelő, egy háromgombos gumi felületen van. A másik két gomb a közelítésre és a felvételre való, tehát a három legfontosabb vezérlőt könnyen megtaláljuk és gyorsan kezelhetjük.

A zoomot dupla gombnyomással aktiválhatjuk. További gombnyomásokkal a nagyítást tudjuk duplázni. Az XP50 optikai nagyítása 2x, 8x digitális zoommal, tehát 16x a maximális. Hőkamerával a kis nagyítás előnyösebb szerintem, mert a vad egyébként is jól látható és a szélesebb látószöggel könnyebb felmérni, hogy van-e a vad mögött ami megfogja a golyót, valamint a távolságot és a sebességet is könnyebb megbecsülni, ha szükséges, egy vagy két gombnyomással nagyítok 4x vagy 8x-t, tehát finomhangolható a lövés előtt.

Más funkciókat megtalálhatunk a tornyon, egy forgatható nyomógombot,amit a Pulsar jellemzően használ. Egy rövid nyomással elérhetjük a gyorsmenüt kontraszt, fényerő, folyamatos zoom, profil/távolság beállítás, távbecslő, egy hosszabb gombnyomás pedig a főmenübe visz. Mindegyik menüben a gomb tekerésével választhatunk az opciók közül és még egy gombnyomással kiválaszthatjuk, amit szeretnénk.
A gombok használatát sokkal egyszerűbb elsajátítani, mint a Trail/Helion sorozatnál, ahol túl könnyen félre lehetett nyomni főleg, ha kesztyűben van az ember. Egy másik jó dolog, hogy egy teljes palettából választhatjuk ki, hogy milyen színeket szeretnénk a képernyőn látni, legyen szó a klasszikus fekete-forróról vagy a fehér-forróról, de érdekesebbeket is összehozhatunk, mint a vörös-forró, aminél egy vörös színt ad a legforróbb dologhoz a képen. Természetesen bármilyen szivárványos képvilágot be tudunk állítani.

Amikor először használtam a Thermiont, egy légpuskára szereltem fel és néhány patkányt figyeltem a takarmánytárolónál. Mivel a távolságok 5m-től 45m-ig terjedtek, a hő-kép eléggé zsúfolt volt erős kontrasztokkal. Az állítható M57Fi stadiametrikus szálkeresztet használtam egy vörös középső ponttal és ez nagyon jól szolgált. A kedvencem viszont a D50i pont volt, 6/10-es intenzitásra állítva és narancsra színezve, ez tökéletesnek bizonyult. A többi opció mindenkinek ismerős lesz, aki használt már bármilyen Pulsar hő/digitális puskatávcsövet, de könnyű lesz belőni azoknak is, akik most látnak ilyet először. Főleg, hogy a ’freeze’ módban csinálhatsz egy pillanatképet a lőlapról, amit a célpont közepébe szegeztél, és az első lövés után egy gombnyomással a becsapódás helyére állíthatod a szálkeresztet. Ezzel a módszerrel pofonegyszerű az egész. Ez a technika bármelyik nagyításnál működik. Azt fontos észben tartani, hogy a beállítási számok a Thermion modelleknél változhatnak és nagyon ritkán kerek számok és gyakran elég magasak (pl.: 7, 10, 12, 28 vagy az XP50 esetében 21mm/click).
Az állítási távolság is változó: az XP50 bő 2.4m-t enged mindkét tengelynél 100m-en. Öt puska profilt tudsz a Thermionban eltárolni és minden profilnak lehet 10 féle távolságbeállítása. A belövéshez célnak egy sima fekete kör is megfelel melegebb napokon vagy egy alufólia. Hidegebb napokon egy felhevítet nagyobb anyát vagy alátétet javaslok.
Az összes beállítás funkció a bal oldali gombon van, de mit csinál a többi? A kinézetük ellenére a felső és a jobb oldali torony is csak műanyag kupak. Az utóbbi az APS2 akkumulátort rejti. Egyszerűen le lehet szedni róla a kupakot bedobjuk az aksit és rögzítjük a fedőjével. A jobboldali kupak pedig a micro USB portot védi, amivel az elsődleges akkumulátort lehet tölteni, ami a távcső hátsó felében van elhelyezve. Mindkét akkumulátorral együtt 7 órán keresztül bírja, de lehetséges bővíteni is az erőforrást. A működési időt kitudjuk húzni tovább is, ha beállítjuk az automatikus kikapcsolást, ami lekapcsolja a távcsövet, ha nincs használatban egy, három vagy öt percig. A Pulsar szerint 1800m-ig érzékeli a távcső a célpontokat, Én kint a terepen nem találkoztam semmivel, ami elég távol lett volna ahhoz, hogy ezt ténylegesen kipróbáljam.

Egyértelműen a 1700000Ft körüli áron az XP50 meglehetősen drága model, de én akkor vettem még a Trail XP50-t amikor az új volt és nem bántam meg. Az igaz, hogy most már nagyon szeretnék egy Thermion-t! Egyszerűen nagyon tetszik a kinézete, olyan mint egy nappali távcső. Tetszik az akkumulátor üzem ideje is, és úgy az egész ahogy van!