Regisztráció / belépés

A digitális technológia fejlődésével egyre több és jobb éjjellátó távcsövek születnek. Ennek köszönhetően a kamerákban sokkal jobb a képalkotás az érzékeny CMOS érzékelőn keresztül, amiket  a részletes AMOLED HD képernyőn jelenít meg. Ezt szemlélteti a Pulsar Ultra N450, a következő generációs éjjellátó, és testvére, az N455-vel, rendkívül versenyképes árú, ár-érték arányban a lehető legjobb választás.

Digitális rendszere miatt az N450-et nappal és éjszaka is használhatjuk, anélkül, hogy ez káros hatással lenne rá. Nagyon okos kis távcső.

Kompakt felépítésű,  teljesen vízálló távcső. Elődjeihez képest kisebb és könnyebb (370x73x74 mm), a súlya 830 gramm, valamint elég alacsonyan elhelyezhető  a puskán, így a célzás is sokkal könyebb vele. Ismét úgy tűnik, hogy a nagyobb gyártók kezdik megtanulni, hogy kisebb tervezési változtatásokkal felhasználóbarátabb eszközöket  készíthetnek.

A távcsővet weaver sínnel adják , ami ugye minimálisan állítható, előrébb vagy hátrébb, ez is megkönnyíti a mindennapos használatát.  Az első része nem változott, egy fix, felfelé nyitható műanyag lencsetakaró, amelynek közepén egy kis lyuk van, és így nappali fényben is használható, ez akkor praktikus, ha a fény túl erős. A fedő alatt egy 50 mm-es F1.2 lencse található, amely a rendelkezésre álló fényt a nagy érzékenységű HD érzékelőhöz (1280×720 CMOS) irányítja. Ez lehetővé teszi, hogy a digitális rendszer valóban tiszta képeket dolgozzon fel, majd megjelenítse azt a 1024×768 pixel felbontású AMOLED HD képernyőn.

A legnagyobb gombbal az ékesség állítható. Ezt a gombot a távcső tetején helyezték el, ezáltal minden helyzetben kényelmes használatot biztosít. Mögötte egy sorban négy vezérlőgomb található. Középen található a menü, ennek mindkét oldalán a fel és le gomb, a negyedik pedig a felvételi mód. A váz jobb oldalán helyezkedik el az ON / OFF gomb. Ezek gumi borítást kaptak, ezáltal védve van az időjárás ellen. Valamint ez alatt található még a Lithium Ion ISP5 akkumulátor is. Ez az akkumulátor kiváló, és valójában ugyanaz, mint a Pulsar Trail-en. Ezekkel akar több órát is kibír folyamatos használat mellett.

Bal oldalán van egy hatalmas 850 nm-es LED IR lámpa, amely lehetővé teszi 600 méteres észlelést. Az N455 modell csak abban különbözik, hogy IR-je 940 nm, tehát szabad szemmel láthatatlan, természetesen emiatt  csökken valamennyit az észlelési táv. Ez a model vonzóbb lehet, mivel ezt a vad nem szúrja ki. Ez az IR lámpa meglehetősen nagy, de könnyen kezelhető, gombnyomással növelheti vagy csökkentheti a fényerejét 3 fokozatban. Továbbá a távcsőnek van egy micro USB portja a képek vagy videók exportálásához, de akar Wi-fi-n keresztül is letölthetőek. Wi-fi-n keresztül kapcsolódhat mobilunkhoz, amin a képet is nézhetjük, de vezérelhetünk is néhány funkciót.

Végül, az AMOLED kijelző fényeit egy hosszú gumi harang zárja el. A gumi mögött található a dioptria állító. Nem sokkal utána a nagyon hasznos 4,5-18-szoros nagyítási funkció is; tehát könnyedén látni vele szórón is  és komolyabb távra is. Fokozat mentes nagyítassál rendelkezik.

A következő nagyszerű funkciója a ’kép a képben’ (PIP) nézet, ahol a célpont egy kicsi, nagyított nézete be van helyezve a fő nézetbe, ezzel elősegítve a célzást.

Tartós IPS5 akkumulátorral rendelkezik, van benne kép készítés és videó rögzítés is. Mint minden digitális rendszernél, így itt is egyszerűen személyre szabható az eszköz. Többféle lehet a kijelző és a szálkereszt színe mérete és formája.

A menügomb rövid megnyomása után lehet állítani a kontrasztot, a fényerőt, valamint itt található a becslős távolságmérő funkció is. A kijelző egyik sarkában a távolságot lehet leolvasni, a másikban pedig a távcső dőlésszögét.

A menü gomb hosszan nyomásával eljutunk a nullpont beállításához. Újra megnyomásával különféle profilokat hozhatunk létre, így több puskára es több távra is belőhető. A szálkeresztet a fel / le gombokkal lehet állítani.

A belövése nagyon egyszerű, hisz a célt le lehet fotózni, nem kell a célon tartani mozdulatlanul puskát. Így a lefotózot képen a szálkereszet már könnyen a lövés helyére illeszthetjük.

Az távcső bekapcsolásakor egy nagyon tiszta képet kapunk. Ez azért lehetséges mert az expozíció és a fényerő egyensúlyban van. A HD kijelzőnek és a rendkívül érzékeny CMOS értékelőjének köszönhetően minden apró részletet láthatunk a környezetben. A rendelkezésre álló környezeti fénytől függően határozható meg a látótávolság és a képminőség is. Viszont azt nem szabad elfelejteni , hogy az IR használata közben a kép bepixelesedhet egy kicsit. A gyors rendszer miatt nagyszerű a képfrissítés.

Az ISP5 akkumulátorral, (ez van a Pulsar’s Trail és Helion eszközökben is) egész éjjel gond nélkül nézelődhetünk vele.

A Pulsar Ultra N450  új ára kicsit több, mint 400 ezer forint felett kezdődik, de ár-érték arányban az egyik legjobb éjjellátó céltávcső! Vadkárelhárítasra igen hasznos lehet.