Regisztráció / belépés

2017-ben volt lehetőségem egy olyan távcsövet kipróbálni, ami nagy hatással volt az éjjellátó piacra az ATN Corp-tól. Ezt a távcsövet X-Sight II-nek hívják és az átlagos vadászt rengeteg lehetőséggel ruházta fel, köztük az éjjellátással és távolság méréssel, ballisztika számolással, stb… , ha jól emlékszem 300000Ft körüli áron forgalmazták. A távcső egész jól sikerült, de voltak hátrányai. 2018-ban a cég legújabb modellje helyrehozta ezeket a problémákat és még több újítást hozott az ATN X-Sight 4K Pro-val.

A kamera HD-ben rögzít és a többi funkciót is optimalizálták. A legjobb az egészben, hogy most akár 350000Ft ért is hozzá lehet jutni.

Az X-Sight korábbi verziói, egész jó fejlődést mutattak, az X-Sight I. elég gyengécske éjjellátó képességekkel rendelkezett, főleg az árához képest, de az X-Sight II.-vel nagyot léptek. Ezek a távcsövek kevésbé voltak kényelmesek és a látótér is kisebb volt. A felszerelés is körülményesebb volt.

Amikor először kézbe fogtam a 4k Pro-t teljesen lenyűgözött, hogy mennyire átrendezték és áttervezték az elődjeihez képest. Először is ez tényleg úgy nézett ki, mint egy távcső, nem pedig úgy, mint egy kétezres évekbeli videókamera. Ahogy a szememhez emeltem megmutatkozott, hogy úgy is működik. Az ATN X-Sight 4k Pro-nak betekintési távolsága kezd hasonlítani egy nappali távcsőre.

A vállalat előző modellje egy gumi harangot használt erre a célra, aminek érintkeznie kellett a szemeddel, hogy teljes képet kapj. Ahogyan átnéztem az új X-Sight 4K Pro-t észrevettem, hogy a látóteret is bővítették, mivel ez is gond volt az előző modelleknél, így ez sokkal előnyösebb kinn a terepen. Mivel ennyire lenyűgözött ez a korszerűbb modell, igényeltem is egy mintát és alig vártam, hogy megérkezzen.

A szereléknek egy speciális weavergyűrűt használtunk ami az X-Sight 4K Pro-hoz gyárilag jár.
A hagyományos dizájn nagy előrelépés volt kényelem szempontjából. Tehát rátettük egy 7.62×39 kaliberre, mivel ez elég pontosságot biztosított a teszthez. Eléggé trükkös ennek a lőszernek a ballisztikája, mivel 100 méter után gyorsan ereszkedik, így valósághűen próbálhattuk ki a ballisztikai korrekciót amit ez a távcső tud.

Miután felszereltem 6 órába telt mire teljesen feltöltöttem, habár, teljes töltöttségnél elviekben 18 óráig kell majd bírnia. Az előző modellnek külső akkumulátorai voltak és csupán 4 órán keresztül tartottak ki. Amikor a lőtéren voltunk kint, mi 12 órán keresztül használtuk és a töltöttségjelző még csak a felénél sem tartott, tehát lehet valami az ATN ígéretében.

Az Obsidian alkalmazás lényegében helyettesíti a keresőtávcsövet is és sokkal szórakoztatóbbá teszi a belövést is. Wi-fin keresztül csatlakoztatható egy mobiltelefonra és kivetíthető rá az élőkép.

Az ATN ugyanazt a felületet használja az új modellnél és rengeteg személyre szabható opció ugyanolyan mint az előző modellnél. Belövésnél létrehoztam különböző profilokat és belőttem mindegyiket különböző távolságokra, lőszerre és időjárásra. Persze nekem már ismerős volt ez a procedúra, viszont észrevettem, hogy sokkal jobb útmutatót biztosítottak, mint előzőleg, így könnyebb az új felhasználóknak is.

A különféle profilok és beállítások eléggé hasznosak, ha tudjuk előre, hogy milyen körülmények közt és milyen lőszerrel fogunk vadászni, de ha nem lett volna időnk előtte felkészülni, akkor használhatjuk a ballisztikus számítógépet, ami egészen pontos a tapasztalataink alapján.

A MagnetoSpeed V3 kronográfot használtuk, hogy a kezdősebességet bemérjük, amit a profilunknál felhasználhatunk.
Ezekkel az információkkal manuálisan bevihettük a távolságot és az ATN X-Sight 4K Pro pedig automatikusan hozzá igazította a szálkeresztet. Ezt egy teljes méretű Champion IPSC célponton teszteltük le 300 méteren és életnagyságú kos céltáblán 400 méteren. Mindkettő beállítás megfelelt az elvárásainknak és a különböző profilok használata bevált.

Természetesen ehhez a becslős távolságmérőt is használtuk, amihez szükséges volt tudnunk a célpontunk magasságát. Arra kellett rájönnünk, hogy akkor működik pontosan csak, ha teljesen mozdulatlanok vagyunk. Másképpen ingadozó a becslése. Összességében elégedettek voltunk a ballisztikus számítógéppel, ami autómatikusan belőtte nekünk a távcsövet főleg, hogy semmiféle környezeti tényezőt nem vittünk be.

Az X-Sight 4K Pro fényképezni és videózni is tud, amit arra használtunk, hogy a fent említett találatainkat rögzítsük. Az Obsidian alkalmazással egy tableten tudta a társam figyelni a lövéseket, így nem volt szükségünk keresőtávcsőre, hogy felmérjük a találatokat. Ez az opció bebizonyította a hasznát a tesztlövéseknél és csak szimplán nagyon szórakoztató, ahogyan a tableten keresztül láthatjuk, amit a lövész.

Úgy találtuk, hogy a 10x-es zoom-nál AZ X-Sight 4K Pro nagyon tiszta felvételt készít, de nyilván teljes közelítésnél már romlik kicsit a minőség. Manuálisan vettük fel a videókat a lövésekről, de van beépítve egy visszarúgás általi aktiválás is. Mivel a távcső folyamatosan rögzít 10 másodpercnyi anyagot és folyamatosan törli őket, így amikor érzékeli, hogy elsült a fegyver, vissza tudja tölteni az előző felvételt, így nem maradunk le a lövés előtti pillanatokról sem.
Persze gombnyomással tudunk pillanatképeket is készíteni, így nem szükséges a videóinkból kivágni őket otthon.
Végül az ATN X-Sight 4K Pro távcsövet nagyon pofás kis szerkezetnek gondoltuk. Főleg ilyen áron.